zondag 26 februari 2012

Februari 2012

Bied(t) Gouda alternatieven voor de GGZ (?)


Met het oog op ontwikkeling is het goed in de wereld van therapie te onderkennen dat er goede alternatieven zijn voor beproefde recepten.

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze op zoek zijn naar een betrouwbaar alternatief voor de GGZ. Velen zijn er zich niet van bewust dat voor hulp aan volwassenen er diverse mogelijkheden zijn. Uit angst verstrikt te raken in het doolhof van alternatieve therapieën raken mensen handelingsverlegen. Uit vrees te belanden in de wereld van kwakzalverij of zweverigheid kiest men voor een veilige plek op een wachtlijst of probeert te leren leven met de klachten. Jammer!


Als je bedenkt dat er zeker mogelijkheden zijn. Als integratief therapeut i.o. met een praktijk voor psychotherapie weet ik dat een BIG-registratie nog altijd het sleutelwoord lijkt voor kwaliteit. Dat er een gelijkwaardig equivalent is in de vorm van ECP kwalificatie (Europees Certificaat Psychotherapie) is bij velen niet bekend. De titel psychotherapeut blijft voorbehouden aan BIG geregistreerde behandelaars, omdat dit nu eenmaal zo vastgelegd is in de wet. Echter in studies wordt aangetoond dat het opleidingsniveau van integratief therapeuten vergelijkbaar is met dat van een GZ-psychoog. (Ondermeer vastgesteld in recentelijk onderzoek van Plato, verbonden aan Universiteit Leiden).

Zijn er dan geen verschillen? Jazeker! Een integratief therapeut die psychotherapie bedrijft zal in zijn opleiding sterker gericht zijn op het aansluiten bij de menselijke maat. Het zich toeleggen op het ontwikkelen van kwaliteiten die op relationeel vlak door cliënten als essentieel worden gevoeld en ervaren is bij uitstek vertegenwoordigd in deze moderne tak van psychotherapie. Je zou het als pragmatische insteek kunnen uitleggen. Onderzoek wat werkzame bestanddelen zijn binnen de honderden therapeutische stromingen en zorg dat je je er als therapeut in bekwaamt. Dit is een deel van de verklaring voor het succes en de groeiende belangstelling voor deze ‘state of the art’ therapie. Niet alleen van cliënten, maar ook verzekeringsmaatschappijen erkennen dat dit welbestede euro's zijn.

Richard ter Haar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten